”På sundhedsområdet tænkte jeg, at det var muligt at gøre en forskel, gøre tingene anderledes”

Aksel Thoby
Petra Kleis

Hvis du gerne vil følge trop med Mahad Huniche, så er det med at sætte tempoet op. Den 58-årige produktionsdirektør i Region Sjælland hader nemlig stilstand og status quo. Han skal hele tiden være i bevægelse. Ligegyldigt om det er rent fysisk, når han løber, eller i sit arbejde, hvor han blandt andet har ansvaret for at implementere nye ledelsesteknikker, der sikrer fornyelse og motiverer de mange tusinde medarbejdere på regionens sygehuse.

Den rastløshed, lysten til at prøve noget nyt, har bragt ham vidt og bredt. At Mahad Huniche i dag skulle være produktionsdirektør i Region Sjælland lå ikke ligefrem i kortene, da han voksede op.

Den energiske produktionsdirektør med det lidt usædvanlige navn er født og opvokset i Somalia. I den øvre middelklasse med en far, som arbejdede som direktør i landets landbrugsstyrelse. Mange forbinder i dag det østafrikanske land med pirater og borgerkrig. Men sådan var det ikke dengang i 60erne og 70erne.

Det er meget vanskeligt at lære det danske sprog, men jeg var ikke i tvivl om, at hårdt arbejde og slid nok skulle give mig en position i Danmark

”Da jeg forlod Somalia i 1982, var det Afrikas fredeligste land. Jeg kunne gå fra gaden og ind på konsulatet, som repræsenterede de tre skandinaviske lande. En nordmand bød mig på en kop kaffe, og så fik jeg visum til både Finland, Sverige, Norge og Danmark. Direkte fra gaden. Det fortæller lidt om den hastighed, verden forandrer sig med,” siger han.

Familien prioriterede uddannelse, og Huniche blev allerede som fireårig placeret på en romersk-katolsk skole, hvor sproget var italiensk – sproget er senere glemt – ”men det kan læres med et halvt år på skolebænken,” bemærker han.

Snart flyttede de ambitiøse forældre ham i en engelsksproget skole, fordi det var sproget i forretningsverdenen.

På vej mod Canada
Mahad Huniches havde ambitioner. Han ville have en uddannelse i Canada, men på vejen forelskede han sig i en norsk kvinde, der fik ham med til Aarhus. Mahad Huniche måtte straks indlede en sej kamp for at lære sproget og positionere sig i det nye samfund.

”Det er meget vanskeligt at lære det danske sprog, men jeg var ikke i tvivl om, at hårdt arbejde og slid nok skulle give mig en position i Danmark, skabe et netværk og relationer,” siger produktionsdirektøren, der her for alvor viste sin vilje til at kæmpe og ikke gå i stå.

Efterhånden blev han stærk nok i de danske verber til at studere matematik på universitetet. Han sprang dog hurtigt fra og valgte kemiingeniøruddannelsen på DTU – ”fordi det var mere praktisk orienteret.”

I 10 år arbejdede han med produktivitet og kvalitetsudvikling ved Teknologisk Institut. Fokus var udflytning af produktion til Kina, Indien, Østeuropa. Blandt andet for tekstilindustrien i Herning og Ikast. Meget handlede om god ledelse, hvilket han fik mere og mere interesse for.

Da muligheden bød sig, blev han partner i Nordic Consulting Group og arbejdede med erhvervsudvikling i de Baltiske lande og Polen. Men de over 100 rejsedage om året tærede på familien derhjemme og gav næring til den gamle drøm om at arbejde i det offentlige.

”Jeg havde været heldig, havde realiseret mig selv og tjent mange penge. Jeg ville gerne levere noget tilbage til den offentlige sektor i form af viden og kompetencer. Og særligt på sundhedsområdet tænkte jeg, at det var muligt at gøre en forskel, gøre tingene anderledes.”

Det meningsfyldte
Det handler om at finde meningen i de konstante forandringer og ikke mindst i et arbejde, hvor der reddes liv.

”Jeg elsker at arbejde i sundhedsvæsenet blandt kolleger, der arbejder med at helbrede og redde liv. Og jeg mener også, at det offentlige har meget at tilbyde i forhold til det private – ikke i forhold til løn, men i forhold til work-life-balance.”

Blå bog
- Født i 1958 i Somalias hovedstad Mogadishu. - Uddannet kemiingeniør fra DTU og i forvaltning fra RUC. - Arbejdede i 10 år hos Teknologisk Institut som rådgiver for virksomheder. - Derefter partner i Nordic Consulting Group. Igen rådgivning. - I dag produktionsdirektør i Region Sjælland, hvor han arbejder med ledelse. Han har skrevet flere lærebøger om LEAN og procesoptimering. - Bor på Frederiksberg med sin hustru, der er socialrådgiver og ved at færdiggøre en jurauddannelse og deres to små børn. Har desuden to voksne børn. - Hans somaliske familie er i dag bosat i USA, Sverige og Danmark. ”Den svenske del er heldigvis bosat i Malmø og Gøteborg, så det er dejligt, at man kan besøge dem, når man har små børn,” siger han.

Mahad Huniche er drevet af at få de forskellige dele af en organisation til at tale sammen og forstå den overordnede mission. Han har haft stor succes med at etablere en enhed, der beskæftiger sig med finansiering af sygehusene. Så stor at Regionsrådet har valgt at tilføre flere midler. I dag er han førende inden for produktionsudvikling og kvalitetsudvikling herunder innovation og forskning i den offentlige sektor og er medlem af regionens koncernledelse.

Og så elsker han at løbe – gerne med kollegaerne rundt om Sorø sø i byen, hvor regionen har sit hovedkontor. Løb og arbejde hænger sammen, siger han. Når han løber opstår der et refleksionsrum, hvor han kan se på sit arbejde med et friskt blik.

”I min ledelse er fokus på mennesket, og når jeg løber, ser jeg organisationen fra afstand. Hvordan sikrer jeg, at medarbejderen ser meningen med det overordnede mål: at sikre gode behandlinger. Når jeg løber, kan jeg spørge, hvorfor gør vi, som vi gør, hvad er formålet med det?” slutter han.