Clouden er fremtiden – også for offentlige it-systemer

Michel Bloch Andersen
Deloitte

Om få år ventes store dele af de offentlige it-systemer at ligge i clouden, og hos Region Hovedstadens Center for IT, Medico og Telefoni er vicedirektøren i fuld gang med at omstille organisationen til den nye virkelighed.

I datacentrene hos Region Hovedstadens Center for It, Medico og Telefoni håndterer 4400 servere vigtige patientbehandlingssystemer for hospitalerne, lige fra røntgenfotograferinger til øjenlægers specialiserede software. Men efter mange gode år presser en udskiftning sig på.

Siden de blev installeret, er der imidlertid sket meget på den teknologiske front, fortæller vicedirektøren hos Center for It, Medico og Telefoni, Carsten Nørgaard:

”Nye systemer og teknologier såsom kunstig intelligens skaber et hav af muligheder, og vi vil naturligvis gerne give hospitalerne de bedst mulige systemer og applikationer, så de kan give patienterne så effektiv og god en behandling som overhovedet muligt. Men nogle af applikationerne kommer kun som cloud-løsninger i en ’Software as a Service-model’ i dag,” siger han.

Indtil nu har regionen installeret nye applikationer på sine egne servere, men om få år vil det ikke længere kunne betale sig, og flere steder vil det slet ikke være muligt.

”Clouden er den fremtid, vi ser ind i. Og lige pludselig bliver der udviklet uundværlige applikationer, som kun findes som cloud-løsninger. Vores it-dilemma er derfor, at vi skal bygge cloud-miljøet op med den rigtige timing og i samspil med vores nuværende servermiljø,” siger Carsten Nørgaard og tilføjer:

”Gør vi det for tidligt, risikerer vi at komme til at betale unødvendigt mange penge for opbygningen. Gør vi det for sent, kan det gå ud over vores applikationsudbud til hospitalerne. Derfor skal vi have det timet så godt, som vi kan,” siger han.

Læs også: StyringsAgenda 2018: Digitaliseringen giver nye muligheder – men stiller også nye krav

Carsten Nørgaard forventer ikke at spare penge direkte ved anvendelsen af cloud-kapacitet. Men han forventer en større fleksibilitet, flere tilknyttede services og bedre kapacitetsstyring i forhold til regionens reelle behov.

”Derfor er det vigtigste ikke, om vi kommer til at spare noget prismæssigt på den enkelte server. Der er så mange andre fordele ved cloud-løsninger, som skal tages med i den samlede vurdering og omkostningsberegning,” siger han.

Cloud-løsninger er fremtiden
Jesper Kamstrup-Holm fra Deloitte, der til daglig arbejder med cloud-integrationer i den offentlige sektor, ser også et stort potentiale i cloud-teknologien:

”Organisationer kan bruge clouden til at komme tæt på forretningen og i højere grad støtte innovation og forretningsudvikling. Det er særligt relevant i sundhedssektoren, som arbejder med store mængder data,” siger han og uddyber:

”Cloudplatformen gør det eksempelvis muligt at anvende kunstig intelligens til at håndtere alle disse data, ligesom billedgenkendelse kan anvendes til at udvikle nye behandlingsmetoder. Den mulighed var der ikke for få år siden, og clouden støtter i høj grad denne udvikling.”

For at komme godt i gang er det vigtigt at undersøge mulighederne på markedet og finde de cloud-løsninger, der passer til forretningen, påpeger Jesper Kamstrup-Holm.

”Man skal lægge en strategi, der passer til organisationens nuværende it-drift. Hvis der allerede er foretaget store investeringer i et it-setup, der virker, så skal man naturligvis ikke flytte alle systemerne over i clouden på én gang,” siger han og tilføjer:

”Man skal finde et oplagt tidspunkt at skifte til clouden. For eksempel i forbindelse med kontraktudløb. Og så skal man forholde sig til, hvordan det kommer til at påvirke sin organisation, for der bliver brug for nye kompetencer til at håndtere cloud-leverandøren og hele transformationsprocessen.”

Patientsikkerhed i første række
Indtil videre har vicedirektøren hos Center for It, Medico og Telefoni valgt at bygge cloud-miljøet for regionens it-systemer langsomt op, og i øjeblikket er det alene implementeret til udvalgte applikationstyper. For når man arbejder med sundhedsdata, er man nødt til at træde varsomt.

”Vi har rigtig mange sundhedsdata, som vi skal passe godt på. De data er ekstremt vigtige for os og patienterne, og derfor er vi meget påpasselige. Det handler i sidste ende om vores patienters sikkerhed og vores troværdighed,” siger Carsten Nørgaard.

Læs mere om CIMT

Desuden skal virksomheder og organisationer leve op til stramninger på området i forbindelse med persondataforordningen. Derfor har vicedirektør Carsten Nørgaard valgt kun at lægge de it-systemer ud i clouden, som ikke indeholder personfølsomme data, eksempelvis regionens bilreservationer og vognparkstyring. Andre applikationstyper følger, når setuppet og lovgivningen er moden til det, fortæller han:

”Det er vores forventning, at markedet og rammerne vil udvikle sig, efterhånden som vi kommer til at se, at anvendelsen af cloud blive yderligere udbredt og væsentlige applikationer kun udbydes i clouden. Vi er meget fortrøstningsfulde omkring, at udviklingen, mulighederne, behovet og lovgivningen kommer til at følges ad.”

I øjeblikket undersøger vicedirektøren og resten af teamet, om de nye systemer, som regionen køber, kan fungere i clouden.

”Vi vil ikke forcere overgangen til clouden, men det er væsentligt, at den eksisterende praksis omkring it-systemdrift ikke spænder ben for det rigtige systemudbud til hospitalerne. Derfor arbejder vi målrettet på at opbygge en sikker anvendelse af cloud-teknologien i Region Hovedstaden,” siger han.